måndag 10 augusti 2009

Dricks..!



Dricks är en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis serveringspersonal på en restaurang) utöver den ordinarie avgiften eller räkningen. Dessa betalningar och deras storlek varierar beroende på kultur och serviceindustri. Dricks är aldrig påbjuden av lagliga skäl och mängden är upp till den enskilde personen som serverats
Taget från ett uppslagsverk.

Ja detta ämne är känsligt för några. Dels skattemyndigheten och en del gäster som undrar varför dom ska ge dricks när dom ändå betalat för det dom ska. Jag jobbade/jobbar ju ibland inom restaurang. För egen del kräver jag aldrig att en gäst ska lämna någon dricks. Däremot om dom gör det, hoppas jag de gör det för de uppskattar min service. En del lämnar tom dricks när dom byter däck, hos frissan och en del travhästägare uppskattar det jobb en skötare lägger ner på deras häst. Vi kan kalla det dricks.

Vissa lämnar aldrig dricks för dom hävdar att det ingår i priset. Rent skitsnack och en ren lögn. Visst ingår en serviceavgift om dom promt hävdar det, men en sådan serviceavgift ingår i så fall på Hemköp, HM och andra serviceställen.
Nämn ett ställe där ägaren ger en viss % pengar av såld mat och ger det till sin anställde? Förvisso bjuder restaurangägare på lite kick offer och annat men det gör man ju överallt. Det kallar inte jag för dricks. Återigen till dom som inte lämnar, du behöver inte men hitta inte på en massa ursäkter.

Hur delar man då upp dricksen? Det bästa och mest rättvisa är att man delar dricksen på det antalet timmar man jobbat. Och det spelar ingen roll om man är kock, bartender eller servis! Säg att man får in 800:- i dricks en kväll. Då delar man den med antalat timmar som de anställda jobbat. Då får man således ut en "timpenning". Vi säger att vi jobbat 40 timmar ihop, således 20:-/timme. "Hemming" jobbade 6 timmar och får då således 120:-. Detta system kan ibland vara kraftigt ifrågasatt men jag tycker det är mest rättvist.

En känd krog vid en kanal tog ägarna hand om alla dricks och delade sen ut den efter säsongen enligt modellen ovan. Mycket bra säger jag. Det finns säkert de som inte tycker det är bra eftersom de enligt egen utsago "drar in mer dricks än andra"...

En ägare ska inte lägga sig i någon dricks. Det är helt och hållet deras anställdas. Jag är ganska säker på att dom plockar sin egen dricks.

För 7-8 år sen jobbade jag på en restaurang. Jobbade som typ en vanlig arbetsvecka. Jag skrev ner vad jag fick i dricks och det varierade från 30:- till 800:- per dag. Av en händelse hittade jag det pappret för något år sen och slutsumman för den månaden hamnade på 3300:-. Hyran betald skulle man kunna säga.. På den tiden fick kockarna 30% och servis 70%. Något märkligt men jag hade inte hand om de "reglerna".

Summa sumarium. Jag lämnar inte en krona om jag tycker servicen är dålig. Sen brukar jag inte lämna de där 3-4 kronorna på nattklubbar för att en stressad bartender häller upp en stor stark till mig. Skillnad om han/hon tar sig tid och förklarar vad det är för öl tex. Iof går jag inte på nattklubbar så ofta men ni förstår principen.
---

Skön dag idag! Ikväll får det bli lite Chili con Carne. Smaskens.

Ha en bra vecka! /R

Inga kommentarer: