torsdag 17 januari 2013

Restaurangbesök..

Skulle egentligen skrivit om något helt annat idag. Men det får vänta tills imorgon.
Idag ska jag gå på restaurang, ja alltså här. Förstår mig inte på en del folk som ska äta ute och tror att på restaurang gör man lite som vill.

Om man bokat ett bord till tex 18.30. Då kan man ju inte ramla in 19.15, be snällt om ursäkt att man är "lite" sen. Om man väl ringt och bokat ett bord till 18.30, hur svårt kan det då vara att ringa till samma restaurang med samma nummer och säga att man blir sen? Restaurangen vill ju sälja så mycket som möjligt och kanske har nekat folk kl 17.50 eftersom dom inte hade några lediga bord..
Har man en tid hos bilprovningen kan man ju inte komma en timma sen. Eller bokat en golftid kl 14.22, då går man ju inte ut 15.05 bara för att man vill. Nä, då kastar man sig på telefon och beklagar sig djupt att man missar tiden och får då boka en helt ny tid! Varför kan man inte göra så inom restaurang?

Om man som gäst spiller ut en öl tex, då ses det av många som en självklarhet att man får en ny öl! Varför det liksom? Varför ska restaurangen betala för din klumpighet? Går du till Hemköp och tappar en liter mjölk utanför får du ju inte en ny? Tappar du din ölkasse utanför systemet får du ju inga nya öl. Nä du får köpa dig nya!! Och nu tänker en del att det är ju bra service om restaurangen bjuder på en ny öl. Eller hur! Då blir marginalen redan mindre än vad den är. Nae. Betala för dina misstag!!

Att förbeställa mat. Många tror att kocken kanske gör klart maten om man förbokar när man är ett större sällskap. Nä, men kocken kanske förbereder lite så såser, kött och annat finna lätt att tillgå i antal.

Beställt Pasta Bolognese någon gång på A´la Carte restaurang? Du tror väl inte på riktigt att kocken står och gör en portion Bolognese och kokar din spagetti när han får bongen från matsalen? Självklart är maten klar och står snyggt i ett kylskåp för att bara värmas på.. Och vet man att det går mycket pasta har man ju varmhållt den i köket precis som en dagens. Skillnaden är att på kvällen kostar den 129 spänn istället för det sjukt låga lunchpriset på 75.

Apropå pasta. Många gnäller så jävla dant att en pastarätt kostar 129 spänn. Men vet du vad som ingår i denna rätt? Alla som någon gång drivit eller har vetskapen om ekonomi vet ju att man måste ha marginaler på det man säljer, en del grejer mindre marginal. En del lite större. Så fungerar det ju inom restaurang oxå.
Om man nu enligt många skulle ta 55 spänn för en pastarätt, och sen 220 för en oxfilé (billigt). Vad tror du gästerna kommer att äta? Och tjänar restaurangen ihop till elen idag. Knappast..
Vad som ingår var det ja? Det ska jag tala om för dig en dag, men inte just nu för det kommer ta väldigt lång tid!

Och nej. En servitör eller servitris visslar man inte på eller knäpper med fingrarna. Om samma person skulle göra samma sak utanför restaurangen skulle den bli kallad idiot. Vad är skillnaden mellan väggarna? Nae, skärpning där för det är väl ingen som visslar efter en person man inte känner på tex ett kontor?

Kommer återkomma i detta ämne en annan dag!
---

LHC vann inte sin 8:e raka igår. Färjestad var alldeles för bra och vann helt rättvist!
---

Imorgon blir det nog att behandla ämnet övervikt ihop med en fantastisk prestation!

Ha det bäst och glöm inte att leva livet! /R
















Inga kommentarer: